Istaknuti post

Asian otter //Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svijetu.

Asian otter //Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svijetu. Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svije...

subota, 2. travnja 2016.

Preslatke Azijske vidre ( otter ) će Vas oduševiti.

 Preslatke Azijske vidre ( otter ) će Vas oduševiti.


VIDRA KRATKIH KANDŽI

Aonyx cinerea-
Vidra kratkih kandži jedna je od najmanjih vidri na svijetu i, kao što sugeriše njeno ime, ima veoma kratke kandže. Ove kandže su, u stvari, sitne tupe bodlje koje jedva da proviruju iz vrhova šapa. Neobično je da je kožica razapeta samo na zadnjim zgobovima - ne na krajevima prstiju kao kod drugih vidri. Ovo prilagođavanje znači da je ona spretnija i osjetljivija na dodir od drugih vidri.
      Vidre kratkih kandži hvataju plijen više spretnim šapama nego zubima. Najviše vole krabe i mekušce i razvile su velike, široke zube za razbijanje ljusaka. Od ostale hrane jedu žabe i male vodene sisare, rijetko jedu ribu, pa ne postoji otimanje za hranu kada žive u blizini drugih vrsta vidri.
     Azijska vidra je vrlo društvena, pa parovi često žive zajedno cio život. Male društvene grupe do 12 životinja vrlo su česte, a zabeleženo je 12 različitih poziva koje one upćuju. Ove vidre su takođe zahvalni kućni ljubimci, a neke su malajski ribari čak naučili da love ribu.
Prednje šape vidre kratkih kandži podsjećaju na ljudske prste i čine je najspretnijom od svih vidri.Njene prednje šape omogućuju joj da lijepo pipa hranu u plitkoj vodi. Ona takođe ima jak rep, zahvaljujući čemu je odlična plivačica. Vidra kratkih kandži ima kratko tamnosmeđe krzno sa svjetlim belezima na licu i grudima.
Orijentalna kratkonokta vidra, Aonyx cinereus; sinonim: Aonyx cinerea također poznata pod imenom azijska kratkonokta vidra najmanja je vidra na svijetu.
Orijentalnu kratkonoktu vidru moguće je pronaći u močvarama mangrova i svježim močvarnim područjima Bangladeša, južne Indije, Kine, Tajvana, Indokine, zapadne Malazije, Indonezije i Filipina.
Odrasle jedinke ove vrste vidre mogu narasti u duljinu otprilike 0.9 metara od nosa do vrha repa, i težiti otprilike 5 kilograma. Hrane se ribama, žabama, rakovicama, slatkovodnim rakovima i školjkašima.

Ova vrsta vidre upečatljiva je po svojim prepoznatljivim šapama; njihova kandže ne pružaju se preko mesnatih jastučića njihovim prstiju. Ovakvi atributi daju ima učinkovitost nalik ljudima pri hvatanju i koordinaciji do točke korištenja svojih šapa pri hranjenju rakovicama, glavonošcima i ostalim manjim vodenim životinjama.
Orijentalna kratkonokta vidra živi u proširenim obiteljskim zajednicama sa samo jednim alfa parom koji se pari, dok prethodni odrasli mladunci pomažu u podizanju nove mladunčadi.

Vrsta se prethodno smatrala jedinim članom roda Amblonyx, no nakon nedavne mitohondrijske DNK analize (Koepfli i Wayne, 1998.) dokazana je kao član roda Aonyx. Također postoje rasprave o imenu vrste; cinereus i cinerea. Trenutačno IUCN ime glasi Aonyx cinereus, dok "Vrste sisavaca u svijetu" navode ju kao Aonyx cinerea.
FOTKE ZA  DUŠU I SRCE:
 MALECKI SAM.






Nema komentara:

Objavi komentar